Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta Snickers to prawdziwa gratka dla miłośników tego legendarnego batona. Choć deser jest bardzo kaloryczny, to z pewnością warto zasmakować każdego kęsa.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Przygotuj ciasto. Orzeszki ziemne zmiażdż na okruchy. Wymieszaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego: orzeszki, mąkę, cukier i sól. Utrzyj wszystko na konsystencję grubej mąki. Dodaj posiekane masło i ponownie utrzyj, aż ciasto będzie miało konsystencję okruchów wielkości groszku. Dodaj do miski 3 łyżki wody – ciasto ma się skleić i połączyć w jednolitą konsystencję.
Formę do tarty o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Ciastem wylep jej dno i brzegi, dobrze dociskając. Ponakłuwaj ciasto w wielu miejscach widelcem. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
Przygotuj nadzienie. Cukier podgrzewaj w rondelku na średnim ogniu, stale mieszając drewnianą szpatułką. Gdy cukier się rozpuści, wmieszaj masło i mieszaj do połączenia składników. Może to potrwać nawet 3-4 minuty i może wymagać chwilowego zdjęcia z ognia. Po połączeniu składników wlewaj powoli śmietankę, cały czas mieszając. Kiedy wlejesz całość, przestań mieszać i gotuj mieszaninę przez minutę.
Zdejmij karmel z ognia i dodaj sól. Pozostaw na 3 minut do ostygnięcia. Do masy dodaj posiekane orzeszki ziemne. Stygnącą masę wylej na zimną już tartę. Udekoruj ją posiekanym batonem i orzeszkami ziemnymi. Tartę Snickers włóż do lodówki i podawaj po całkowitym zastygnięciu karmelu.