Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kolejna odsłona pysznego, prostego w wykonaniu ciasta z dodatkiem truskawek :-)
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 228
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 228
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać posiekane zimne masło i wyrabiać chwilę palcami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć posmarowaną tłuszczem formę do tarty (27-28cm), nakłuć gęsto widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni (do lekkiego zrumienienia).
Nadzienie: Wszystkie składniki oprócz truskawek zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Na podpieczony spód poukładać pokrojone na pół truskawki, zalać masą i piec ok. 30-35 min. do momentu aż krem się zetnie i lekko przyrumieni. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem, ja pominęłam. Smacznego :-)