Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2755
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2755
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Składniki
SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli i cukier puder, wbijamy jajko oraz dodajemy margarynę i zimną wodę. Zagniatamy te składniki na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je do wielkości foremki do tarty (użyłam formy o średnicy 28 cm). Przekładamy ciasto do formy i nakłuwamy je widelcem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
MASA: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru pudru (1/4 szklanka). Żółtka miksujemy z pozostałą połową cukru pudru (1/4 szklanki). Podczas miksowania wsypujemy budyń. Do ubitych białek dodajemy po łyżce masy z żółtek i stopniowo całość mieszamy. Dodajemy jogurt grecki i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wylewamy na upieczony i przestudzony spód do tarty i równo ją rozkładamy. Tartę pieczemy ponownie ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia.
Galaretkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możemy wlać trochę mniej wody) i odstawiamy ją, aby przestygła. Wydrylowane wiśnie układamy gęsto na upieczonej tarcie i zalewamy całość tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało.