Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z wiśniami"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11289
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11289
Składniki
115 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 16-18 sztuk.
Wyrabiam ciasto z podanych składników (ma odchodzić od rąk). Wykładam nim formę do tarty, nakłuwam widelcem. Wstawiam do zamrażarki na ok. 30 min. Ciasto podpiekam 10-15 min w temp. 180°C.
Masa: miksuję ser z jajkiem, i cukrem. Miksując, powoli wlewam rozpuszczone masło i wsypuję mąkę.
Masę wylewam na podpieczony spód. Na niej układam wydrylowane wiśnie. Tartę piekę ok. godziny w temp. 185°C. (uwaga: patyczek nie będzie suchy przez sok z wiśni!). Uchylam drzwiczki piekarnika i tak studzę ciasto, nie wyjmuję go od razu.
Ja uwielbiam serniki, mąż uwielbia wiśnie. Oboje lubimy tarty. Więc tak oto powstała tarta serowa z wiśniami Paulina Jakubczak z ZawierciaŹródło: Kobieta i życie