Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednak ostatnio postanowiłam nieco urozmaicić klasyczny wypiek mojej babci, nadając mu nieco kolorów. Tęczowy metrowiec to moja wariacja na temat tego właśnie wypieku. Ciasto okazał się bardzo pyszne. Moja rodzina była wprost zachwycona. Wypiek niknął w mgnieniu oka.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3100
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1409
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 220
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 3100
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 269
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1409
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6476
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 220
Składniki
Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę cytrynową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto zielone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę agrestową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy. Ciasto czerwone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiel truskawkowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy. Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję. Trzy ciasta kroję na grube pasy. Układam na przemiennie kolorami. Każdy kawałek smaruje kremem. Układam kolorami tęczy. Boki i wierzch smaruję pozostałym kremem budyniowym. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią zimne ciasto. Studzę. Ciasto kroję na ukos.
Zapraszam na mojego bloga !