Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik a la tiramisu"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1745
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
ok. 45 minut
Do garnka wlać 150 ml naparu kawowego. Wsypać brązowy cukier, gotować 6-8 minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Na spodzie tortownicy o śr. 18 cm ułożyć 8 podłużnych biszkoptów. Skropić je połową ponczu z kawy. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Małymi porcjami dodawać do niej mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie domieszać do masy serowej. Masę podzielić na dwie części. Do jednej wlać resztę kawy. Rozsmarować na biszkoptach. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Ciemny krem przykryć drugą warstwą biszkoptów, skropić je pozostałym ponczem z kawy. Na biszkopty wyłożyć jasny krem. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić na noc do zamrażalnika. Przed podaniem oprószyć kakao, posypać startą gorzką czekoladą. Udekorować kawowymi groszkami.Źródło: Życie na gorąco