Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik czekoladowo-owocowy"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3120
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
Pokruszone ciastka i masło zmiksuj w malakserze do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wylep dno tortownicy, włóż do lodówki na około 30 minut.
Galaretki rozpuść w 1 l wrzątku. Maliny zmiksuj blenderem (możesz je przetrzeć przez sitko). Połowę musu wymieszaj z 1 l tężejącej galaretki. Wylej na ciasteczkowy spód, wstaw do lodówki.
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Przygotuj 330 ml śmietanki. 2 łyżki wlej do szklanej miski, dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Pozostałą śmietankę (z 330 ml) ubij mikserem na sztywno. Dodaj przestudzoną czekoladę, wymieszaj. Masę przelej na stężały mus malinowy. Wstaw do lodówki.
Pozostałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Odmierz 500 ml śmietanki. 3 łyżki wlej do szklanej miski, dodaj połamaną białą czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj żelatynę, wymieszaj. Śmietankę, która została (z 500 ml) ubij mikserem na sztywno. Wlej przestudzoną czekoladę, wymieszaj. Przelej na stężały mus czekoladowy. Włóż do lodówki. Pozostały mus malinowy wymieszaj z galaretką, która została.
Gdy zacznie tężeć, wylej na mus z białej czekolady. Włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałą śmietankę (170 ml) ubij mikserem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wierzch tortu udekoruj ubitą śmietanką oraz owocami.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 490 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie