Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosty torcik, który każdy wykona w swojej kuchni. Czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową oraz śmietankowym kremem to idealna kompozycja smaków. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1636
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 86
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1636
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 86
Składniki
Biszkopt: • Do misy dodajemy jajka oraz cukier, całość ubijamy przez około 20 minut (na maksymalnych obrotach) • Mąkę oraz kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej (w trzech porcjach) powili mieszając szpatułką • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 165 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy, a spód wykładamy papierem do pieczenia) • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie równe części Krem: • Do schłodzonej misy dodajemy: zimną śmietankę, serek mascarpone, cukier oraz fixy do śmietany • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy 150 gramów kremu odważamy do osobnej miseczki (krem będzie służył do dekoracji tortu)
Poncz: • Składniki na poncz mieszamy razem Polewa: • W garnku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie się gotować • wyłączamy grzanie i zdejmujemy z palnika • Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy szpatułką do jej całkowitego rozpuszczenia Tak przygotowaną polewę odstawiamy do wystudzenia Składanie: • Dolny biszkopt nasączamy ponczem (według uznania), a następnie nakładamy konfiturę wiśniową oraz krem śmietanowy • Kładziemy górny blat • Na wierzch wylewamy czekoladową polewą • Tort przekładamy na kilka godzin do lodówki • Po tym czasie tort zdobimy kremem za pomocą rękawa cukierniczego