Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, mocno nasączony torcik czekoladowy z kawałkami soczystego mango i kolorowymi galaretkami. Radocha dla dzieciaków i nie tylko.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Upiec biszkopt kakaowy - białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając, następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem, delikatnie przełożyć masę, piec w piekarniku w temp. 170 st, przez około 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy już. Ostudzić, przekroić na 3 części. Przygotować galaretki, 2 kolory - wg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie ciut mniej wody). Wystudzić, pokroić w kostki. Blaty ciasta nasączyć syropem z mango rozcieńczonym wodą, a mango pokroić na drobne kawałki.
Krem czekoladowy: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone należy zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę. Następnie należy dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną) i zmiksować,aby wszystko się połączyło. Krem śmietankowy: Należy ubić śmietanę, gdy zaczyna gęstnieć dosypać powoli cukier puder i dodać serek mascarpone. Serek trzeba rozsmarować łyżką i następnie zmiksować do uzyskania gęstej konsystencji kremu. Przekładanie tortu: Przekładamy pierwszy nasączony blat kremem czekoladowym, na to kładziemy kawałki mango, potem drugi blat, krem czekoladowy na to kawałki mango i trzeci blat i na to krem śmietankowy i kawałki mango. Wszystko robimy w tortownicy, żeby konstrukcja się trzymała:) Na wierzch rozkładamy pokrojone w kostki galaretki. Rozpinamy obręcz i pozostałą częścią kremu smarujemy boki torciku i przyklejamy biszkopty - jak ktoś chce pominąć tą część to nie ma problemu. Tort jest pyszny i bez biszkoptów, ale za to efekt wizualny naprawdę fajny:) Tort z biszkoptami przewiązujemy wstążeczką, aby nic nam się nie rozpadło :) Schładzamy w lodówce.