Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony dla siostrzenicy z okazji jej pierwszych urodzin. Torcik o smaku śmietankowo - malinowym, wyszedł bardzo smaczny i szybko znikł z talerzy.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana , miska,
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną masę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodajmy cukier i żółtka nie przerywając ubijania. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy do masy białkowej i mieszamy już nie mikserem tylko drewnianą łyżką. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica tortownicy 26 cm). Piec 40 min (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty nasączamy ponczem. Krem malinową robimy według opisu na opakowaniu Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy śmietan fixy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Letnią żelatynę łączymy z ubitą śmietaną. Składanie tortu. Spodni biszkopt czyli blat smarujemy dżemem, nakładamy część kremu śmietankowego nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym tylko nakładamy krem malinowy, nakładamy trzeci ostatni blat (trochę kremu śmietankowego odkładamy dodając tak na czubku patyczka czerwonego barwnika do zabarwienia ). Tort smarujemy kremem śmietankowym na torcie układamy foczkę dekorujemy jak górę tak i cały tort dookoła różnymi ozdobami z masy cukrowej itp. oraz kremem. Tort wkładamy na noc do lodówki.