Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik dla księżniczki"
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 15
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 228
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 152
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 15
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 228
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8948
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 152
Składniki
Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuść, przestudź. Stopniowo dodawaj do ubitej masy. Wsyp 15 dag mąki przesianej z łyżeczką sody. Wymieszaj starannie drewnianą łyżką.
Maliny przebierz, w razie potrzeby opłucz i osącz. Owoce obtocz w pozostałej mące, dodaj do ciasta. Tortownicę wyłóż folią aluminiową (lub natłuść i oprósz bułką tartą). Przełóż ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 160 st.
Mascarpone zmiksuj razem z twarogiem oraz cukrem pudrem na gładki krem. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, przekrój na trzy blaty. Pierwszy blat posmaruj cienką warstwą dżemu (np. malinowego) oraz przygotowanego kremu. Nakryj drugim blatem. Posmaruj dżemem i kremem. Ułóż ostatni blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu, schłodź.
15 dag masy marcepanowej zagnieć z odrobiną barwnika, rozwałkuj na pasek. Wytnij ozdobne wzorki, które po złożeniu utworzą koronę. Resztę masy rozwałkuj, okryj tort. Ozdób koroną i perełkami cukrowymi.
Nie masz różowego barwnika spożywczego? Wykorzystaj naturalny sok z bu- raków. Nie musisz się martwić, że zmieni on smak masy. Jeśli natomiast chcesz zabarwić marcepan na zielono, użyj soku ze szpinaku.
10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 510 kcal, cena 2,40 zł.Źródło: Świat kobiety