Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik owocowy na blatach z bezą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24433
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 478
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24433
Składniki
Maliny przełóż na sitko i zostaw do rozmrożenia. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z solą, łyżeczką cukru waniliowego i 125 g cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno dodawaj żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypuj do masy maślanej. Wlej mleko i wymieszaj.
Dwie tortownice o średnicy ok. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Białka ubij na sztywno, wsypując 100 g cukru. Pianę z białek wyłóż na ciasto, po połowie na każdą porcję. Każdy placek posyp płatkami migdałowymi. Piecz oba blaty ok. 25 minut w temperaturze 175°C.
Kremówkę połącz z kwaśną śmietaną, resztą cukru zwykłego i waniliowego oraz zagęstnikiem. Ubij na sztywno i połącz z owocami. Blaty z bezą przełóż kremem. Tort oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minutŹródło: Na żywo