Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik pomarańczowy"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
W wysokim naczyniu ubij (lub zmiksuj) całe jajka z cukrem. Następnie przesiej mąkę i ostrożnie dodaj ją (wymieszaną ze szczyptą soli) do masy. Całość jeszcze raz zmiksuj.
Ciasto wlej do wysmarowanej, wysypanej mąką tortownicy. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180o C, przez około 20 minut. Obierz dwie pomarańcze i pokrój je na kawałki. Na grubych oczkach zetrzyj czekoladę. Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym, sokiem pomarańczowym i drobno startą skórką pomarańczową na gładki krem. Gotowe, upieczone i schłodzone ciasto przetnij na trzy poziome placki. Dolny płat posmaruj częścią kremu i poukładaj kawałki pomarańczy. Przykryj drugim płatem ciasta i znów wyłóż owoce. Powtórz wszystko jeszcze raz. Na koniec na wierzchu ciasta rozsmaruj resztę kremu.
Tort posyp tartą czekoladą. Dwie pozostałe pomarańcze porządnie umyj, pokrój w plastry i podziel na cząstki. Owocami i listkami mięty udekoruj tort.
Czas przygotowania: ok. 90 min
Cena porcji: ok. 3,50 zł Kalorie: porcja 287 kcalŹródło: Na żywo