Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam torcik o smaku śmietany i malinowym . Słodki smak śmietany i lekko kwaskowy posmak malin to smaczne połączenie, które u mnie się sprawdza. Torcik prosty w przygotowaniu a za razem bardzo smaczny.
tortownica, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, wstążka,
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli. Do ubitej masy jajecznej dodajemy żółtka oraz cukier z cukrem waniliowym. Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica tortownicy 26 cm. Pieczemy około 40 min najlepiej ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy sokiem malinowym. Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec śmietan fixy. Masę śmietankową o smaku malinowym wykonujemy według opisu na opakowaniu. Składanie całego tortu; Spód biszkoptu czyli dolny blat po nasączeniu smarujemy dżemem nakładając połowę masy malinowej, przykrywamy drugim blatem nasączonym sokiem , również smarujemy dżemem nakładamy drugą połowę masy malinowej , przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy formując tort. Tort smarujemy kremem śmietankowym , boki obkładamy rurkami czekoladowymi. Tort obwiązujemy wstążką, dekorujemy według swojego uznania. Ja udekorowałam obficie kremem śmietankowym, różyczkami i listkami z masy cukrowej (które sama zrobiłam) oraz koralikami. Końcówki różyczek i listków wkładamy do rozpuszczonej białej czekolady , aby masa nam się nie roztopiła. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.