Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik śmietankowy"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 111
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 424
Składniki
Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu, nie przerywając mieszania podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek.
Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku miksując, aż ciasta dokładnie się połączą. Dno oraz boki tortownicy posmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto. Ciasto możesz też przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać do tortownicy paski, nadając im spiralny kształt (zostaw między nimi odstępy, gdyż w trakcie pieczenia ciasto urośnie). Piecz 25 min w temperaturze 200°C.
Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzącej wody i odstaw, by wystygła. Do miski włóż twaróg, wlej mleko skondensowane, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj mak oraz przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Masę serową wlej na wystudzony spód. Włóż do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem udekoruj owocami.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie