Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik z karmelową nutką"
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 90
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6433
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 135
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 220
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 90
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6433
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 135
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 220
Składniki
Czekoladę stop razem z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Jajka wbij do miseczki. Dosyp cukier. Utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy.
Wlej masło z czekoladą oraz mleko. Wymieszaj całość mikserem. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 30 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw na kilka minut, aby spęczniała. Twarożek wymieszaj z sosem karmelowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij na sztywno.
Ciasto rozetnij na 2 blaty. Twarożek karmelowy połącz ostrożnie z bitą śmietaną. Bardzo delikatnie domieszaj żelatynę. Spodni czekoladowy blat ułóż w tortownicy, nałóż krem i rozsmaruj go. Przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na 3 godziny i 30 minut, aby krem stężał.
Polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu.
Cukierki rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Stale mieszaj. Gotowe ciasto oblej polewą czekoladową, a następnie karmelem z cukierków. Obie masy delikatnie przemieszaj widelcem albo wykałaczką, aby powstał marmurkowy wzorek.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina