Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana z musem z jabłek i galaretką to pyszny deser.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szkl wody, rozgotować. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dosłodzić) Odłożyć do stężenia.
Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości. (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier waniliowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.