Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z wiśniówką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 727
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 145
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Śmietanę podgrzej. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Mocno schłodź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka.
Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do masy maślanej, wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz 40 minut. Wystudź.
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Czekoladową śmietanę ubij. Dodaj 1/2 wiśniówki. Ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je resztą alkoholu. Przełóż 2/3 kremu i wiśniami z kompotu (kilka odłóż do dekoracji). Tort schładzaj 2 godziny. Polej galaretką.
Schładzaj jeszcze 3 godziny. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok ciasta posmaruj resztą kremu, zrób z niego także rozetki. Tort obsyp posiekaną czekoladą i udekoruj wiśniami.
Idealna bita śmietana
Śmietana do ubijania powinna być słodka i tłusta (30-36 proc.). Przed ubijaniem mocno schłodź nie tylko śmietanę, ale też miseczkę i końcówki miksera. Dzięki temu ubijanie pójdzie szybciej i o wiele łatwiej.
Nie przesadzaj z długością ubijania, kiedy tylko śmietana zgęstnieje i stanie się puszysta odłóż mikser. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.Źródło: Naj