Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik ze śliwkową masą budyniową oraz bitą śmietaną"
Kaczka to mięso które bardzo lubimy. Dzisiaj nogi kaczek zamarynowane przypra...
Odsłon: 12
Kaczka to mięso które bardzo lubimy. Dzisiaj nogi kaczek zamarynowane przypra...
Odsłon: 12
Składniki
Masło stop, odłóż do wystudzenia. W tym czasie herbatniki oraz ciasteczka owsiane drobniutko pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z masłem. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj cienko olejem. Spód wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. W garnku zgotuj 350 ml soku jabłkowego. Pozostały sok wymieszaj z cukrem i proszkiem budyniowym. Wlej do wrzącego soku, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dołóż śliwki. Gotuj jeszcze chwilę i odstaw w chłodne miejsce, by masa całkowicie wystygła. Wtedy rozsmaruj ją na spodzie z ciastek i wstaw do lodówki na 3 godziny.
W tym czasie posiekane migdały wsyp na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, zrumień je, przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem. Ubij ją na sztywno.
Bitą śmietanę przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij na wierzch ciasta dekoracyjne rozetki. Przed podaniem torcik posyp zrumienionymi migdałami.
ok. 40 minut. Chłodzenie 3 godziny. 1 porcja 300 kcal
Perfekcyjny spód ciasta
Masę z ciastek rozsmaruj równomiernie i łyżką albo dnem kubeczka dociśnij do spodu formy. Potem schładzaj ok. 30 minut. Dzięki temu masy dobrze się zwiążą, i spód nie będzie kruszył się przy krojeniu.Źródło: Tina