Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torciki z malinami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 126
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 192
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 147
Składniki
Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki, wymieszane ewentualnie z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170°C. Po tym czasie blaszkę wyjmij z piekarnika i zrzuć na płaską powierzchnię z wysokości 50-60 cm (najlepiej na podłogę), aby biszkopt równo opadł. Przestudź.
Przygotuj krem: śmietankę ubij na wolnych obrotach, aż zacznie gęstnieć, pod koniec ubijania dodaj do niej gotową masę śmietankową i chwilę miksuj. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Pierwszy posmaruj konfiturą z malin, przykryj drugim, posmaruj kremem, przykryj trzecim blatem, posmaruj kremem. Tort posmaruj resztą kremu, wierzch udekoruj grubą warstwą malin. Zalej ją powoli (po łyżce) galaretką malinową. Boki posyp płatkami migdałowymi. Podaj po schłodzeniu.
Chcesz, by biszkopt miał bardziej wyrazisty kolor (był ciemniejszy)? Wraz z mąką dodaj 3 łyżki kakao.Źródło: Świat kobiety