Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort Charlotta z wiśniami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Do przygotowania galaretki użyj połowę wody zalecanej na opakowaniu. Gdy galaretka już dobrze się rozpuści i ostygnie, 1/3 odlej, a resztę odstaw do stężenia.
Na talerzu o średnicy 20 cm ustaw obręcz od tortownicy. 22 biszkopty odłóż, zaś pozostałe połam na mniejsze kawałki i maczaj w odlanej galaretce.
Połowę biszkoptów nasączonych galaretką ułóż w tortownicy na środku, pozostawiając wolny brzeg przy obręczy. Tuż przy brzegu ustaw pionowo całe biszkopty, zaś luki wypełnij pozostałymi biszkoptami nasączonymi galaretką.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzej ją, aby całkowicie się rozpuściła. Wystudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
W misce starannie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlej ostudzoną żelatynę, dodaj sok z cytryny, ziarenka wanilii oraz ubitą na sztywno śmietankę i wszystko wymieszaj.
Krem równomiernie rozsmaruj na biszkoptach tak, aby wypełnił wszystkie szczeliny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ułóż warstwę wydrylowanych wiśni, zalej tężejącą galaretką i znów wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
<strong>Najczęściej spotykane są dwa gatunki wiśni: sokówki i szklanki. Na przetwory wybierz sokówki, do ciast i deserów – szklanki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie