Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, ciężki tort czekoladowy - idealny na każdą okazję :-)
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 271
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 271
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy sól, ostudzone masło, jajka, maślankę i olejek (opcjonalnie) i wszystko dokładnie mieszamy - widelcem lub mikserem. Gdy masa będzie jednolita po trochu dodajemy ciepłą kawę i dalej mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170◦C i pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy będzie już zupełnie zimne kroimy je na dwa blaty.
Krem: w garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, później chowamy do lodówki. Gdy będzie już zimny miksujemy go chwilę aż będzie puszysty.
Składanie tortu: pierwszy blat ciasta układamy na paterze lub w tortownicy i smarujemy go 3/4 ilością kremu. Nakładamy warstwę dżemu i układamy drugi blat ciasta. Smarujemy górę i boki tortu. Chłodzimy w lodówce. Czekoladę na polewę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z olejem i mlekiem. Rozpuszczamy i studzimy. Oblewamy schłodzone ciasto i chowamy do lodówki.