Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowo-figowy z orzechami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 326
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 326
Składniki
ok. 75 minut
Orzechy włoskie posiekać. Suszone figi drobno pokroić. Masło (margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, 12,5 dag cukru i 1 torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ucieranej masy maślanej. Dołożyć figi oraz orzechy. Wymieszać.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Napełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 30-40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjąć z tortownicy. Ułożyć na kratce kuchennej i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę posiekać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pozostałe jajka ubić na parze z resztą cukru i drugim cukrem wanilinowym. Dodać przyprawę do piernika. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i jasnokremowa, zdjąć ją z kąpieli wodnej, porcjami dodawać stopioną czekoladę i ubitą śmietanę.
Spód z ciasta włożyć do tortownicy. Rozsmarować na nim mus czekoladowy. Wierzch tortu wygładzić. Wstawić do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami, orzechami w czekoladzie i figami.Źródło: Życie na gorąco