Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam piec torty robię to z wielką przyjemnością dla całej mojej rodziny nie tylko domowników ten piekłam ostatnio mojej mamie.Wyszedł znakomicie wszyscy byli zachwyceni.Wierzch tortu córka przybrała wafelkami ,drażami i mnie biszkoptami
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 157
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 742
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 157
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Biszkopt.Białka oddziel od żółtek.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem dodaj żółtka, olej i przesianą mąkę z proszkiem i kakao.Dokładnie wymieszaj.Blache o wymiarach 24x36 wyłóż papierem do pieczenia.Biszkopt piecz około 25 minut w temperaturze 180st.Z tego przepisu zrób jeszcze jeden taki biszkopt na tort musisz mieć 2 takie biszkopty upieczone.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki żeby było miękkie .Kawę zalej wrzątkiem zostaw do zaparzenia . Mleko zagotuje zalej nim zmielone orzechy włoskie.Śliwki zalej wrzącą woda.Zostaw do ostygnięcia.
Krem. Białka oddziel od żółtek.Białka ubij z cukrem dodaj żółtka misę z masą jajeczną umieść na garnku z wrzącą wodą i ubijaj na parze do rozpuszczenia cukru.Nastepnie zdejmij misę z garnka i mieszaj masę jajeczną do całkowitego ostygnięcia żeby się nie zważyło.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę wolnym strumieniem wlewaj masę jajeczną miksuj do połączenia .
Następnie krem podziel na 4 części do misek jedną odstaw do dekoracji.Do drugiej dodaj zaparzone fusy z kawy ,do trzeciej zaparzone orzechy włoskie a do czwartej krem czekoladowy i odciśnięte ,drobno pokrojone śliwki.Napar ze śliwek dolej do herbaty będzie do nasączenia spirytus dolej pół do kremu resztę do nasączenia
Każdy z biszkoptów przekrój na pół,zerwij górna skórkę i zostaw do dekoracji.1 blat nasącz i posmaruj kremem czekoladowym przykryj drugim nasacz i posmaruj kremem orzechowym połóż kolejny blat nasącz połóż krem kawowy przykryj ostatnim i posmaruj jasnym kremem który został .Pokrusz zdjętą skórkę z biszkoptu ,posmaruj boki tortu i obsyp okruszkami . Wierzch udekoruj dowolnie.Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.Smacznego.