Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt o smaku orzechów laskowych przełożony puszystym kremem czekoladowym. Z dodatkiem dżemu malinowego na przełamanie smaku. :)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 70
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19572
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 154
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 70
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 396
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19572
Składniki
Biszkopt: Ubić jajka, dodawać stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wsypać przesiane mąki w trzech partiach, miksując na wolnych obrotach miksera. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica ok. 20 cm), wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez 30-35 minut. Spuścić na podłogę i odstawić do otwartego piekarnika do przestygnięcia. Zdjąć rant, odwrócić biszkopt i zostawić go do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej kroi się na drugi dzień.
Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzać w rondelku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wsypać połamane czekolady, odczekać minutę. Dokładnie i energicznie wymieszać. Przelać do miski, w której będzie ubijany kem. Włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia ubić (krem ma być puszysty i lekki).
Składanie: Biszkopt przekroić na 3 blaty. Położyć jeden na paterze, nasączyć 1/3 wody z alkoholem, posmarować dżemem, wyłożyć 1/4 kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/4 kremu. Położyć trzeci blat, nasączyć, resztę kremu rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu. Ozdobić według uznania. Tort wstawić do lodówki na noc, podać na drugi dzień.