Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten czekoladowo-orzechowy tort pasuje na każdą okazję. Jest pyszny.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 44
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 49
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 44
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę z dodatkiem cukru. W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie połączyć delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki, wymieszane mąki z orzechami, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 min, do suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce. Ściąć górkę i delikatnie otrzeć ciasto tarką, dla wyrównania, a następnie pokroić wzdłuż na trzy placki. Upiec jeszcze jedno takie samo ciasto, bo potrzebne jest 6 takich krążków. Zaparzyć kawę. Dodać cukier. A jak kawa wystygnie to dodać alkohol. Masło utrzeć / spienić i dodawać stopniowo cukier puder, a następnie krem nutella i sok z cytryny. Pierwszy placek ułożyć na krążku/ denku tortownicy i nasączyć kawą z alkoholem. Posmarować kremem i przyłożyć następny placek. Postąpić tak samo. Nasączyć, posmarować kremem i położyć kolejny placek. Tak do wyczerpania placków. Kremem posmarować wierzch i boki. Ładnie wyrównać. Środek ciasta posypać posiekanymi orzechami laskowymi pozostawiając ok. 2 cm margines. Ciasto schłodzić ok. 30 min w lodówce. Czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Cienką stróżką polać orzechy na środku ciasta, ale tak, żeby były częściowo widoczne. Margines wypełnić dokładnie czekoladą i porobić ,, łzy szczęścia,, Na marginesie poukładać praliny. Tort dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.