Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowy w marcepanowym płaszczyku"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9413
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 228
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 509
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9413
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 228
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 509
Składniki
Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę zetrzyj, dodaj do żółtek razem z migdałami. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Wsyp do ucieranej masy. Białka ubij, połącz z ciastem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w 160°C. Rozetnij na 3 blaty.
Przygotuj krem: z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem oraz likierem na puszysty krem. Kremem przełóż blaty. Posmaruj nim także wierzch oraz boki tortu.
Marcepan rozwałkuj. Tort przykryj marcepanowym plackiem. Dociśnij go. Odetnij wystające części, uformuj z nich wałeczki, zapleć je, ułóż wokół tortu. Udekoruj go kwiatkami z marcepanu albo cukru.Źródło: Naj