Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, lekki i bajecznie biały. W sezonie letnim można udekorować świeżymi owocami.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Z cukru odsyp 0,25 , resztę wsyp do garnka, zalej wodą, postaw na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubij białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypuj odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.
Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych, rękawem cukierniczym nakładaj spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włóż do rozgrzanego do 130 C piekarnika i piecz przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 min. Wyjmij. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier waniliowy. Bezowe placki przełóż bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałóż równomiernie bitą śmietanę. Udekoruj wiśniami z syropu.