Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy dodatek do kawy
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Składniki
O ile to możliwe upiec blat dzień wcześniej, dzięki temu będzie go łatwiej rozkroić. Dobra rada: Dno formy posmarować tłuszczem i posypać grubą mąką, dzięki temu łatwiej będzie wyjąć tort. Płatkimigdałowe prażyć bez tłuszczu-będą miały lepszy wygląd i aromat. Sposób przygotowania: Roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia. Jajka, cukier i sól ubić w kąpieli wodnej aż do zgęstnienia. Przenieść do zimnej kąpieli wodnej i ubijać do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę stale mieszając i na koniec dodać roztopione masło. Wlać ciasto do tortownicy( średnia ok.26cm), upiec placek, pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy. Pieczenie 50min. Piec elektr:175 st. C. Piecyk gazowy stopień 2-3 Placek wzdłuż rozkroić i skropić koniakiem. Ze śmietanki, i cukru pudru oraz kawy ubić sztywny krem kawowy, część odłożyć i wykorzystać do dekoracji. Nadziać tort kremem kawowym, posmarować boki i ozdobić. Posypać płatkami migdałowymi i położyć ziarenka kawy.