Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort komunijny z kwiatami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 214
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 148
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 298
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 214
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8946
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 148
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 298
Składniki
Białka ubij z cukrem. Dodaj mąkę i starte drobno orzechy. Trzy blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdej z nich narysuj ołówkiem dwa koła o średnicy 22 cm. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich rozsmaruj łyżką na okrągły placek. Piecz w temperaturze 180 °C, każdą blachę 15 minut. Gdy placki się upieką i wystygną, poodklejaj je.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i wciąż mieszając, schłódź. Ubij krem mikserem, dodając masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw do posmarowania tortu. Resztą sklej placki, układając je w stos i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch tortu posmaruj kremem, a boki udekoruj szpatułką do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 cm (troszkę masy odłóż na listki). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty.
Resztę masy marcepanowej zafarbuj na zielono i uformuj listki. Udekoruj żywe kwiaty.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 394 kcalŹródło: Na żywo