Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort królewski z marcepanem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1206
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12357
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1206
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12357
Składniki
Białka ubij z cukrem na pianę. Dodaj żółtka i znów ubijaj. Wsyp mąkę z kakao i startą czekoladę. Ciasto rozsmaruj w okrągłej formie wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w temperaturze 160o C. Gdy wystygnie, wyjmij. Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Ciągle mieszając, schłódź go. Ubijaj przez chwilę, a potem dodaj masło w kawałeczkach oraz orzeszki. Zmiksuj wszystko na krem. Nektarynki przekrój i wyjmij pestki. Włóż owoce do rondelka, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę. Upieczone ciasto rozkrój poziomo. Jeden placek posmaruj częścią kremu, rozłóż na tym część nektarynek i znów posmaruj kremem. Przyłóż drugi płat ciasta. Cały tort posmaruj kremem i wstaw do lodówki. Masę marcepanową rozwałkuj na długi pas, wyższy niż tort. Za pomocą linijki wyrównaj dolną krawędź, a górną udekoruj okrągłą wykrawarką. Zwiń pas w roladę i rozwiń, owijając wokół tortu. Krawędzie masy dociśnij do siebie. Rozłóż resztę nektarynek i wyłóż tężejącą galaretkę.
Czas przygotowania: 90 minut.
Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 469 kcal.Źródło: Na żywo