Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort lodowy"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 66
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2929
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy dodaj oba rodzaje mąki i delikatnie wymieszaj, by piana nie osiadła.
Sam spód tortownicy wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C, wstaw tortownicę i piecz 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Studź w uchylonym piekarniku. Następnie przekrój na 4 poziome blaty.
Lody wyjmij z zamrażarki 10-15 min wcześniej, by odrobinę zmiękły. Spód czystej tortownicy wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż pierwszy blat ciasta i rozsmaruj na nim połowę lodów truskawkowych. Następnie ułóż drugi blat, posmaruj go 1/3 całości lodów waniliowych, przykryj następnym blatem, na którym rozsmaruj pozostałe lody truskawkowe. Teraz ułóż wierzchnią część biszkoptu i wstaw tort do zamrażarki. Chwilę przed podaniem wyjmij go z tortownicy, wierzch oraz boki posmaruj pozostałą częścią lodów waniliowych i udekoruj miętą lub melisą.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie