Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne lody truskawkowe, które zrobiłam w formie tortu lodowego. Taki deser na pewno będzie wszystkim smakował, a szczególnie dzieciom, więc polecam wypróbować przepis.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 249
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 249
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Dokładnie umyte o oczyszczone z szypułek truskawki rozdrabniam blenderem i przecieram na sitku do rondelka (przecieram aby pozbyć się nasionek). Następnie do truskawek dodaję cukier, żółtka i dokładnie mieszam. Dodaję masło, rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam masło i cukier, truskawek nie zagotowuję tylko podgrzewam. Tak przygotowane truskawki odstawiam do wystudzenia, rondelek można wstawić do zimnej wody aby przyśpieszyć studzenie, a podczas studzenia od czasu do czasu mieszam.
Przygotowanie foremki: Z wafla wycinam krążek na spód foremki, foremkę wykładam papierem do pieczenia i kładę na spód wafel.
Przygotowanie lodów: Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i wstępnie ubijam, gdy jest prawej ubita dodaję mleko skondensowane i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby śmietanka była dobrze napowietrzona i ubita. Do drugiej miski przelewam zimne truskawki i przez chwilę miksuję, żeby się spieniły. Następnie dodaję około 1/3 ubitej śmietanki i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowane lody przelewam do foremki, na spód masę truskawkową a na górę nakładam masę śmietankową. Tort wstawiam do zamrażalnika do zamrożenia lodów. Ja schładzałem tort około 7-8 godzin. Tort lodowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa