Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort malinowy z czekoladą"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1165
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1165
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Maliny rozmrażamy. Pomarańczę szorujemy i ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, 5 łyżek soku pomarańczowego, mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy ze skórką pomarańczową.
Ciasto przekładamy do tortownicy z posmarowanym tłuszczem i posypanym mąką spodem. Pieczemy ok. 25 minut w 180oC.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Odkładamy 1/3 malin, a resztę mieszamy z 50 g cukru pudru, cukrem waniliowym i serkiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec łączymy z 25 g cukru pudru.
Żelatynę podgrzewamy i łączymy z masą malinową, a następnie dodajemy 3/4 bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.
Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną warstwę wykładamy masę malinową, przykrywamy drugą połówką. Wierzch i boki smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy malinami i startą czekoladą.Źródło: Rewia