Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort marmurkowy z brzoskwiniami i galaretką"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6625
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6625
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 149
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 324
Składniki
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka i 3 łyżki śmietany. Pod koniec wmieszaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłóż do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Do reszty dodaj kakao i 2 łyżki śmietany. Rozsmaruj na jasnej masie.
Brzoskwinie odcedź i pokrój. Połowę ułóż na cieście.
Piecz je przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Nie wyjmuj z formy!
Serek mascarpone wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem. W 100 ml zalewy z brzoskwiń rozpuść 20 g żelatyny i podgrzej. Gorącą wmieszaj do kremu twarogowego. Dodaj połowę ubitej na sztywno śmietany. Rozsmaruj na ostudzonym cieście, nie wyjmując z formy. Schłódź.
W pozostałej zalewie wymieszaj resztę żelatyny. Podgrzej i wmieszaj do rozmiksowanych pozostałych brzoskwiń. Poczekaj, aż masa lekko ostygnie. Zanim zacznie tężeć, rozsmaruj na torcie.
Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Udekoruj resztą bitej śmietany.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4 zł.Źródło: Na żywo