Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1236
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1236
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i delikatnie łączyć, najlepiej przy pomocy szpatułki. Formę wysmarować masłem. Przełożyć do formy ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Ciasto wystudzić i podzielić na trzy blaty. Poncz - w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać sok z cytryny. Do wystudzonego, zimnego ponczu dodać alkohol. Masło spienić. Dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Dodać żółtka i śmietanę, a także sok z cytryny i amaretto. Krem musi być gładki. Spodni blat nasączyć ponczem i posmarować cieniutko dżemem brzoskwiniowym. Nałożyć krem i przykryć środkowym plackiem. Nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Nałożyć krem i przykryć plackiem. Ostatni placek nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi na suchej patelni. Schłodzić. Krem do dekoracji - masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo śmietanę, żółtko, sok z cytryny i amaretto. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu. Można użyć jeszcze do dekoracji całych migdałów. Migdały wcześniej zaparzyć i pozbawić skórki. Tort dobrze schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego.