Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort zrobiłam 3 lata temu, dla średniego wnuczka na "bal urodzinowy dla dzieci".Wtedy uwielbiał tą bajkę.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Składniki
biszkopt jasny- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki.
biszkopt ciemny-Postąpić jak przy jasnym z tym, że zostaje w całości.
krem czekoladowy - Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku i cukrem pudrem. Dodać porcjami serek i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt. Przykryć połówką białego biszkoptu.
krem serowo-agrestowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i kremem w proszku.Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami serek i mus.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopt w blaszce. Przykryć resztą biszkoptu ale dołem do góry i schłodzić w lodówce.
W/g narysowanego wzoru, wykroić kontury tortu.
Przenieść tort na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych części.
lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Posmarować cały tort i schłodzić. cd, w innym
Dekoracje zrobić wcześniej z masy plastycznej ,oraz zafarbować na obłożenie tortu.
Można rozpocząć dekorowanie od głowy.Potem przykryć nogi.
Udekorować resztę. Tort przetrzymywać w lodówce i kroić ostrym nożem.