Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort orzechowy oblany czekoladą"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 25
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 25
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Połącz z ubitą pianą z białek. Dodaj zmielone (lub drobno posiekane) orzechy wło skie i laskowe oraz mąkę.
Wszystkie starannie połącz. Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około 45 minut w temp. 170 st. Po upieczeniu przestudź w formie, wyjmij.
Przestudzony korpus przekrój na 3 blaty. Ubij na sztywno 250 ml kremówki (36 proc.). Dalej ubijając, dodaj drugi cukier waniliowy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Blaty przełóż marmoladą oraz bitą śmietaną.
Pozostałą kremówkę zagotuj, zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia. Gdy przestygnie, polej wierzch tortu. Udekoruj ćwiartkami świeżych fig.
czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety