Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort orzechowy z masą budyniową"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1056
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1367
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12935
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1056
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1367
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12935
Składniki
Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, po łącz z żółtkami. Do mąki domieszaj orze chy, proszek i skórkę. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz 40 minut w temp. 175 st. Wystudź, rozetnij na 5–6 cienkich blatów.
Krem: z mleka, proszku budyniowego oraz cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go i utrzyj z masłem oraz kawą. Blaty przełóż kremem. Schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią boki ciasta. Obsyp je zrumienionymi płatkami migdałowymi. Wierzch oblej lukrem.
Polewę stop, przełóż do szprycy z małym otworkiem. Wyciśnij na lukier paseczki, formując kółka. Co kilka centymetrów przeciągnij po nich wykałaczką, zaczynając od brzegu i kierując się do środka, tak by powstał dekoracyjny wzór.Źródło: Tina