Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort piankowy"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Składniki
Krok pierwszy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Ubij 3 białka z cukrem kryształem na sztywną pianę. 3 żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. 6 dag czekolady połam na kawałki, rozpuść i ostudź.
Krok drugi . Do białek wmieszaj rozpuszczoną czekoladę. Połącz z masą żółtkową. Dodaj mąkę przesianą z 1/2 op. proszku do pieczenia, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w 160 st.
Krok trzeci. Kremówkę ubij z 5 dag cukru pudru, wlej 50 ml rumu. 1 dag żelatyny rozmieszaj w 80 ml zimnej wody, zagrzej. Wlej do bitej śmietany. Dodaj resztę posiekanej i roztopionej czekolady. Wymieszaj starannie.
Krok czwarty. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden włóż do tortownicy. Rozsmaruj masę czekoladową. Przykryj drugim blatem, odstaw do stężenia. W gorącej kąpieli wodnej ubij na pianę 2 żółtka z 3 dag cukru pudru.
Krok piąty. 1 mango pokrój, zmik suj. Ser utrzyj z 3 dag cukru pudru, dodaj pianę z żółtek i mango. 1 dag żelatyny rozpuść w 80 ml wody, zagrzej. Wlej do masy. Rozsmaruj na torcie, ostudź. Ozdób drugim mango.
Czas ok. 100 min; porcja – 270 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety