Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort piernikowy z masą krówkową"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 18
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 18
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 33
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Blaty: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując cukier i cukier waniliowy, połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, kakao i korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, mieszając. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty.
Masę krówkową mocno podgrzej. Wrzuć do niej czekoladę połamaną na kawałeczki. Mieszaj, aż się rozpuści. Kiedy masa wystygnie i zacznie znów gęstnieć, domieszaj do niej orzechy.
Blaty przełóż masą krówkową z czekoladą oraz orzechami. Wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz ją z żelatyną i ostrożnie domieszaj do sera. Tort wyjmij z lodówki. Posmaruj tężejącą masą waniliową. Schładzaj 2 godziny. Przed podaniem udekoruj, np. pierniczkami oraz żurawiną.Źródło: Naj