Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort porzeczkowo - ananasowy powstał na drugie urodzinki mojego synka. Jest to tort na cytrynowo - śmietankowym biszkopcie, nasączony zalewą z ananasa z puszki połączoną z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Krem jest na bazie bitej śmietany i serka mascarpone z pokrojonym w kostkę ananasem z puszki.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 184
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1711
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 326
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 240
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 80
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 184
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1711
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 326
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 240
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 80
Składniki
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i cukrem cytrynowym na jasny krem. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do oddzielnej miseczki i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Do utartych z cukrem żółtek dodałam połowę ubitej piany i połowę mąki i zmiksowałam. Następnie dodałam resztę piany i resztę mąki oraz kilka kropel zapachu cytrynowego do ciasta i ponownie zmiksowałam na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelałam do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 stopni + termoobieg. Zajęło mi to ok. 30min. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce. Gdy był zimny, zdjęłam obręcz tortownicy i przekroiłam biszkopt na 3 równe blaty. Ananasa z puszki odsączyłam z zalewy. Zalewę połączyłam z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz ok. 100ml przegotowanej wody. Wszystko wymieszałam.
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubijałam na najwyższych obrotach miksera aż śmietana zrobiła się sztywna. Następnie dodałam serek mascarpone i zmiksowałam do połączenia składników. Odsączone plastry ananasa z puszki pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do kremu. Dokładnie wymieszałam.
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier puder i ubiłam mikserem na sztywny krem. Krem podzieliłam na pół. Do jednej połowy dodałam odrobinę niebieskiego barwnika i dokładnie wymieszałam aż krem uzyskał pożądany odcień. Niebieski krem przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Złożenie tortu: 1 blat biszkoptu - 1/3 ponczu - połowa dżemu - połowa kremu ananasowego - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - druga połowa dżemu - druga połowa kremu ananasowego - trzeci blat biszkoptu - 1/3 ponczu. Boki i wierzch posmarowałam ubitą śmietaną bez barwnika. Z niebieskiego kremu zrobiłam rozetki na rancie tortu dookoła. Tort ozdobiłam kolorowymi cukierkami, posypkami cukrowymi i figurkami z masy cukrowej.