Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jednym z lepszych które dotychczas piekłam. Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, i rewelacyjny krem ze skondensowanym mlekiem oblany czekoladą pychotka! Przepis na nasączenie podam na oko bo tak też zazwyczaj robię w sumie ma być pół szklanki, a mieszam ze sobą: wodę, wódkę, cukier i sok brzoskwiniowy.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 401
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 206
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 1971
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2791
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10413
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 401
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 206
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 89
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 1971
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 2791
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 10413
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na jasną masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. W tym momencie odkładamy mikser i dalej mieszamy już wszystko ręcznie. Delikatnie łączymy masę z żółtek z białkami. Następnie dodajemy powoli przesianą mąkę i kakao lekko mieszając. Na końcu wlewamy masło i delikatnie mieszamy. Wykładamy papierem dno tortownicy o średnicy 22cm, boków niczym nie smarujemy. Masę przelewamy do foremki, wyrównujemy. Pieczemy w 180st C przez około 25-30 minut.
Żółtka na krem mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym; podgrzewamy w kąpieli wodnej aż zgęstnieje; studzimy. Masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy po łyżce przestudzonej masy i ucieramy. Na końcu dodajemy kakao.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdy blat lekko nasączamy. Przekładamy kremem, a boki i wierz tortu smarujemy dżemem morelowym bądź brzoskwiniowym.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy boki oraz wierzch ciasta