Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt, czekolada i krem nawiązujący do deseru tiramisu, to prawdziwa gratka dla miłośników kawy, ale i nie tylko. Tort można dowolnie udekorować i daję słowo, że idealnie będzie pasował na każdą rodzinną uroczystość. W smaku jest bardziej wytrawny, mało słodki, z lekką nutką alkoholu, ale myślę, że naszym dorosłym gościom przypadnie do gustu! :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1057
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
Poncz: kawę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej kawy dodajemy alkohol. Krem: mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy alkohol (opcjonalnie).
Składanie tortu: biszkopt kroimy wzdłuż na trzy równe blaty. Jeden z nich przekładamy do formy, w której piekliśmy biszkopt, nasączamy blat mocno 1/3 ponczu, następnie nakładamy 1/3 kremu i 1/3 starych czekoladowych wiórek, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy, nakładamy krem i posypujemy wiórkami i tworzymy ostatnią warstwę, przy czym krem nakładamy również na boki tortu. Wierch dekorujemy czekoladowymi wiórkami. Tort schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny.