Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, wilgotny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem świeżych truskawek, dekorowany przecierem z truskawek i świeżymi owocami. Pycha.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 121
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 269
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2914
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8920
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 121
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 32
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 269
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2914
Składniki
Ciasto: Jajka ubić mikserem z cukrem i solą na jasną, puszystą masę /ubijałem ok. 8 minut na wysokich obrotach/. Mąkę pomieszać z proszkiem i skórką cytrynową i partiami dodawać do masy jajecznej mieszając delikatnie ale dokładnie łyżką. Wmieszać mleko, wystudzone rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy. Tortownicę 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w piekarniku 180 stopni przez około 25 minut. Uchylić piekarnik, po 10 minutach wyjąć, chwilę ostudzić, wyjąć z tortownicy na kratkę, wystudzić całkowicie, przeciąć na 3 części.
Krem: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier i mascarpone. 1 szklankę truskawek rozdrobnić w malakserze i delikatnie wmieszać do kremu. Kremem przełożyć blaty ciasta i rozsmarować po wierzchu. Dekoracja: 1 szklankę truskawek rozdrobnić z cukrem w malakserze, polać tort, udekorować połówkami truskawek, posypać drobinkami cukrowymi, podawać i cieszyć się wyrazami uznania konsumentów.