Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort z kremem szampańskim"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 58
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 118
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 58
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 118
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Składniki
Gorzką czekoladę posiekać. Białka wymieszać z 4 łyżkami wody i 10 dag cukru. Ubić na sztywno.
Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy jajecznej.
Dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem.
Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić. Zimny biszkopt rozkroić na 2 blaty.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Mango z puszki odsączyć i zmiksować z resztą cukru i sokiem cytrynowym. Na końcu wlać szampan. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z musem.
Ubić 15 dag śmietany z cukrem wanilinowym i dodać do masy. Spód tortu ułożyć na dnie tortownicy. Posmarować tężejącym kremem, przykryć drugim biszkoptowym plackiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Mleczną czekoladę posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej. Rozsmarować możliwie najcieniej na kawałku folii aluminiowej. Pozostawić do zastygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy.
Posmarować jego wierzch i boki bitą śmietaną. Udekorować kawałkami świeżego mango. Czekoladę zdjąć z folii, połamać na kawałki i udekorować nimi wierzch tortu.Źródło: Życie na gorąco