Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort z kwiatami"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 60
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 193
Składniki
Białka ubij z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i starte na miazgę orzechy. Podziel ciasto na 6 części. Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Upiecz sześć placków w temperaturze 180° C, przez około 15 minut.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Stale mieszając, schłódź go. Ubij go mikserem, dodając miękkie masło w kawałkach. Dopraw likierem.
Jedną czwartą kremu odstaw. Resztą sklej wszystkie placki, układając je w stos. Tort wstaw do lodówki na godzinę. Potem całą jego powierzchnię posmaruj kremem, a boki udekoruj za pomocą szpatułki do dekoracji.
Z masy marcepanowej rozwałkuj pas o grubości 2 mm i szerokości 3 centymetrów (troszkę masy odłóż do uformowania listków). Zmarszcz pas i połóż go na krawędzi tortu. Na środku poukładaj kwiaty. Resztę marcepana zafarbuj na zielono i uformuj małe listki. Udekoruj nimi kwiaty. Czas przygotowania: 90 min
Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja 394 kcal
Zamiast kwiatów na środek tortu możesz wyłożyć pralinki albo rodzynki w białej czekoladzieŹródło: Na żywo