Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ze śliwkami i bitą śmietaną"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 218
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1144
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 645
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 218
Składniki
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Przesiej mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Sypką mieszankę wraz z olejem przełóż do jajecznego kremu. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C ok. 35 minut. Schłódź.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Schłódź go, a potem zmiksuj z miękkim masłem i rumem. Umyj śliwki i usuń pestki. Kilka pokrój na małe kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu. Do reszty dodaj pokrojone śliwki.
Upieczone ciasto przekrój poziomo i przełóż kremem ze śliwkami tak, by obie części się skleiły. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałów, na wierzch połóż resztę śliwek.
Wyłóż na nie tężejącą galaretkę. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietaną.
Czas przygotowania: 95 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 387 kcal.Źródło: Na żywo