Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baaardzo słodkie ciasto o alkoholowym posmaku...
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Roztopić w rondelku masło,wlać wodę,zagotować i wsypać mąkę.Mieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy i połączenia się ciasta w jedną kulę.Po ostudzeniu dodać 4 jajka i miksować ok 5-7 min. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i obrysować spód od tortownicy,a środek filiżanką. Podzielić ciasto na 3 części i nakładać każdą porcję cienko formując obręcz.Piec każdy "placek" ok 25 min w temp 200 stopni.
Krem 1. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu.Po przestudzeniu zmiksować z miękkim masłem ok 5 min.Pod koniec miksowania wlać likier migdałowy.
Krem 2 . W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło.Następnie dodać alkohol i stopniowo cukier puder.Kiedy wszystko połączy się w jednolitą masę zestawić z ognia,dodać odsączone rodzynki,wymieszać i odstawić garnek do lodówki na ok 10 min,aby lekko zastygł.
Na spodni placek wyłożyć częściowo zastygnięty krem truflowy i posypać orzeszkami,następnie położyć drugi placek i krem budyniowy. Przykryć wszystko najładniejszym plackiem i posypać cukrem pudrem.Wstawić do lodówki na ok godz,żeby kremy stężały.