Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to tradycyjny włoski deser na bazie biszkoptów, z przepysznym kremem z serka mascarpone i żółtek. Specyficzny charakter nadaje mocne espresso i aromatyczny alkohol, zwykle wino Marsala albo likier Amaretto. Czy można przygotować tiramisu truskawkowe? Oczywiście nie będzie to już włoski specjał, którego istotą jest kompozycja wyżej wymienionych składników. Nie ma jednak przeciwwskazań, by puścić w kuchni wodze fantazji, inspirując się klasycznymi przepisami. Truskawkowe „tiramisu” to właśnie taka sezonowa wariacja na temat przysmaku ze słonecznej Italii.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11642
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11642
Składniki
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski i zasyp dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Odstaw na pół godziny.
Przygotuj poncz do biszkoptów. Rozpuść łyżkę cukru trzcinowego w wodzie. Dodaj rum, sok z cytryny i sok, który puściły truskawki.
Żółtka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę. Połącz z pomocą szpatułki z serkiem mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na wysokich obrotach miksera. Delikatnie wymieszaj szpatułką z masą serowo-jajeczną.
Przygotuj 5-6 szklanych pucharków na truskawkowe tiramisu. Nakładaj do nich naprzemiennie warstwę kremu, warstwę połamanych biszkoptów skropionych ponczem i warstwę truskawek. Jeśli chcesz, by deser prezentował się szczególnie efektownie, nakładaj krem z użyciem rękawa cukierniczego.